آموزش كاشت و پرورش گل اطلسي
شايد بتوان گفت در بين گلهاي زيبايي كه از قديم كشت آنها مرسوم بوده و محبوبيت خود را از دست ندادهاند، بعد از گل شمعداني كه تقريباً كشت آن در همه مناطق كشورمان رايج و در هر محلي چه فضاي باز و چه در محيط آپارتمان ميتوان آن را كاشت و نگهداري كرد. گلي كه شرايط نگهداري و كاشت آساني دارد، اگر بهخوبي از آن نگهداري كنيد و اطلاعات كافي در زمينه پرورش آن داشته باشيد. در اين مقاله نحوه كاشت و نگهداري گل اطلسي را آموزش ميدهيم.
شرايط نگهداري گل اطلسي
۱) خاك
گل اطلسي به خاك نسبتاً سنگين (رسي داراي كود كافي) با زهكش مناسب نيازمند است. اضافه كردن مقداري خاكبرگ و كود دامي پوسيده به خاك گلداني نيز براي كاشت و پرورش اين گل در آپارتمان مناسب است. دقت كنيد هر چه خاكي كه براي كاشت و نگهداري گل اطلسي انتخاب ميكنيد تازهتر باشد، گياه رشد بهتر خواهد داشت. بنابراين از خاكي كه قبلاً در آن گلي پرورش دادهايد براي كاشت بذر گل اطلسي استفاده نكنيد.
۲) نور
گل اطلسي به نور مستقيم و فراوان آفتاب نياز دارد ولي توصيه ميشود در تابستان و در فضاي باز، در مكانهايي كه شدت آفتاب زياد است سطح خاك را با كمپوست بپوشانيد تا از خشك شدن زمين اطراف گل و كوتاه شدن عمر بوتهها جلوگيري كنيد.
در محيط آپارتمان نيز بهترين مكان براي نگهداري گلدان اطلسي پنجرههاي جنوبي و آفتابگير است. به دليل نياز نوري زياد اين گل، كاشت آن در آپارتمانهاي كم نور غيرممكن است و در مناطقي كه تابستانهاي مرطوب و خنكي دارند، گل اطلسي دراز و علفي شده، تعداد گلهاي آن بسيار كم ميشود.
۳) آبياري
بهترين زمان براي آبياري اين گل هنگامي است كه در فاصله بين دو آبياري خاك سطحي خشك شده باشد و لازم است از ريختن آب روي گلبرگها پرهيز شود.
۴) آفات گل اطلسي و روش مبارزه با آن
گل اطلسي از گلهاي نسبتاً كم آفت محسوب ميشود؛ ولي اگر خيلي انبوه باشد، ممكن است موردحمله شتهها قرار گيرد. براي اين كار بايد بوتهها را با سمهاي تماسي مانند سم مالاتيون سمپاشي كنيد.
توجه: تماس سم با گلبرگها باعث از بين رفتن رنگ گل ميشود، بنابراين بهتر است از تماس سم با گل تا حد ممكن پرهيز كنيد.
۵) كود دهي
فقط زماني به گلهاي اطلسي كود دهيد كه عمر گلهايش تمام شده باشد. بعد از پايان دوره گلدهي هر پانزده روز يك بار به آن كود بدهيد. جالب است بدانيد اگر در خاك باغچه يا در پاركها در سال اول بذر گل اطلسي بومي را كشت كنيد، يا گلداني را با خاك كاهگل كهنه پشتبام پر كنيد، خيلي زود و بدون دردسر، باغچه و گلداني پر از گل اطلسي خواهيد داشت!
۶) دماي مناسب
گل اطلسي محدوده دماي زيادي را تحمل ميكند ولي بهترين گلدهي گياه در دماي بيشتر از ۲۰ درجه سانتيگراد صورت ميگيرد. در دماهاي كمتر از ۴ درجه سانتيگراد و بيشتر از ۳۰ درجه گياه صدمه خواهد ديد و دماي بستر ۲۰ تا ۲۵ درجه براي جوانهزني اين گل ايدهآل است.
توصيه: در روزهايي كه دماي هوا به بيشتر از. ۳۰ درجه سانتيگراد است، ميزان آبياري گل را افزايش دهيد تا از خشكي ناشي از گرماي زياد آسيب نبيند.
طريقه كاشت و تكثير گل اطلسي
چگونه بذر گل اطلسي را بكاريم؟
زمان مناسب براي كاشت بذر گل اطلسي اواخر فصل زمستان و اوايل فروردين است. براي كاشت ميتوانيد بسته به نوع رقم گل اطلسي كه عمدتاً شامل اطلسي بومي، اطلسي ژاپني، اطلسي الوان و ... ميشود، بذر گل اطلسي را از فروشگاههاي محصولات كشاورزي و نمايشگاههاي گل و گياه تهيه كنيد.
مراحل كاشت بذر گل اطلسي از طريق بذر به شرح زير است:
بستر كاشتي حاوي كوكوپيت، پيت ماس و شن يا خاكبرگ مخلوط با شن ريز را آماده كنيد و آن را داخل سيني نشا بريزيد.
بذر گل اطلسي بسيار ريز است، بنابراين ميتوانيد آنها را با كمي كود مخلوط و روي سطح بستر كاشت بريزيد و روي آنها را با لايه نازكي از خاك بپوشانيد. دقت كنيد بذر گل اطلسي بايستي سطحي كاشته شود. آنها نياز به نور دارند و نبايد عمقي كشت شوند.
بستر كاشت را به آرامي و بهطور كامل آبياري كنيد و دقت كنيد هنگام آبياري بذر گل اطلسي جابهجا نشوند. براي آبياري بهتر است از اسپري آب استفاده كنيد.
سيني نشا را با پلاستيك شفافي بپوشانيد تا شرايط گلخانهاي از نظر گرما و رطوبت براي جوانه زدن بذر گل اطلسي ايجاد شود و براي تهويه هوا چند سوراخ در سطح پلاستيك بزنيد.
سيني نشا را در محيطي با دماي ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتيگراد دور از تابش مستقيم نور خورشيد قرار دهيد. تا هنگام جوانهزني بذر گل اطلسي روزانه بستر كاشت را بررسي كنيد تا همواره مرطوب و نه خيس باشد.
تذكر: حتماً بلافاصله بعد از جوانه زدن بذر گل اطلسي نايلون را برداريد. در طول جوانهزني تنشهاي محيطي به گياهچه صدمه زيادي ميزند و نبايد اجازه بدهيد محيط زياد گرم و سرد شود يا بدون آب بماند. پس از جوانهزني بذر گل اطلسي، آن را به محلي با نور بيشتر منتقل كنيد.
در صورت شرايط مناسب محيط بعد از ۷ تا ۱۰ روز بذر گل اطلسي جوانه ميزنند. پس از سه برگي شدن جوانههاي بذر گل اطلسي ميتوانيد از كود رقيق شده مخصوص گياهان زينتي براي رشد سريعتر و بهتر گلها استفاده كنيد.
زماني كه جوانههاي گل اطلسي چهار برگي شدند و در اواسط بهار ميتوانيد گلهاي اطلسي را به گلدان اصلي يا فضاي باز منتقل كنيد. در فضاي باز هر بوته گل اطلسي را با فاصله ۳۰ سانتيمتر از يكديگر بكاريد تا فضاي كافي براي رشد و نگهداري گل اطلسي داشته باشيد.
آيا ميتوان گل اطلسي را قلمه زد؟
گل اطلسي در دو نوع دائم و يكساله وجود دارد. بيشتر گلهاي اطلسي كه از گذشته در باغچهها كشت ميشدهاند اطلسي بومي و دائمي است، ولي انواع رنگارنگ و با گلهاي پرپر و درشت از نوع يكساله هستند كه ميتوانيد از ساقههاي سالم، ضخيم و قوي گياه قلمه تهيه كنيد.
بهترين زمان براي قلمه زدن گل اطلسي فصل تابستان است.
به اين منظور با كمك قيچي باغباني يا چاقوي تيز كه قبلاً ضدعفوني كردهايد ساقههاي نسبتاً ضخيم گياه را به طول ۱۰ تا ۱۵ سانتيمتر جدا كنيد و آنها را در بستر خاك قلمه بكاريد.
گلدان حاوي قلمه را در محيطي گرم و مرطوب تا زمان ريشهدار شدن قلمهها نگهداري كنيد. در حدود چند ماه طول ميكشد تا قلمههاي گل اطلسي ريشهدار شوند.
براي خريد بذر گل اطلسي و ساير بذر گل ها به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳
برچسب: اطلسي، بذر اطلسي، بذر گل اطلسي، گل اطلسي، بذر، بذر گل، خريد بذر، فروشگاه بذر،