طالبي سمسوري
طالبي با نام علمي Cucumis Melo Var.Cantalupensis مانند بقيه گياهان خانواده Cucurbitaceae طالب آبوهواي گرم و آفتابي است. آنها گياهان يكسالهاند و احتياج به فصل رشد طولاني دارند. طالبي بومي آسيا و بهاحتمالزياد ايران است. طالبي در مناطقي كاشته ميشود كه بين آخرين سرماي بهاره و او بين سرماي پاييزه حدود ۱۴۰ روز فاصله باشد. هواي مرطوب مناسب رشد آنها نيست و ميوه آنها در اين نوع هوا شيرين نميشود ضمن اينكه هواي مرطوب در آنها موجب اشاعه بيماريهاي قارچي ميشود. هواي گرم و خشك باعث شيرينتر شدن ميوه در اين گياه ميگردد. همينطور هواي ابري مناسب رشد خربزه نيست. اين گياه يكپايه بوده و گلهاي نر و ماده از هم جدا و حشرات در گردهافشاني آنها نقش دارند. طالبي سمسوري يا Magenta Melon شبيه يك توپ گرد بوده و داراي يك گوشت نارنجي و آناناسي و شيرينمزه است. پوست آن نازك و داراي عطر دلنشيني بوده و رنگ پوست آن سفيد و داراي شيارهاي موازي و سبز است. هرچه رنگ آن زرد روشنتر باشد رسيدهتر و شيرينتر است. اين رقم زودرس و شيرين بوده و كامل مناسب و سازگار با آبوهواي ايران توليد شده است.
ويژگيها
پوشش دهي برگي عالي كه از آفتابسوختگي ميوه جلوگيري ميكند.
ميوهاي گرد شكل همراه با رگههاي جذاب.
حفره تخم نسبتاً كوچك همراه با گوشتي سفت.
ميوه دهي بالا همراه با بوتهاي قوي.
ميانرس است (حدود ۹۵ تا ۱۰۵ روز بعد از كاشت طالبي).
توربندي مناسبي دارد.
بسيار شيرين و مطبوع است
خاك
هرچند كه خربزه در طيف وسيعي از انواع خاكها كشت ميشود ولي تنها در خاكهاي حاصلخيز كه داراي مواد غذايي آلي و معدني كافي باشند بهترين نتيجه را ميدهند. بهترين زمين براي كاشت اين گياه خاكهاي شني و سبك با pH بين ۵/۵ تا ۷ است. در كشت بايد به اين نكته توجه كرد كه خربزه در زمينهاي سنگين و رسي رشد خوبي ندارد و بايد كمي هوموسي و داراي مواد آلي باشد. خربزه از جمله صيفيهايي است كه مواد غذايي زيادي از زمين جذب ميكند، به همين دليل استفاده از كودهاي شيميايي كامل ازت فسفر و پتاسيم توصيه ميشود.
نور
نور كامل و آفتاب مستقيم براي اين گياه مناسب است. هواي ابري و باراني در موقع رسيدن ميوه باعث ميشود كه خربزه طعم مطبوع و كيفيت لازم را پيدا نكند.
آبياري
صرفنظر از اينكه در باغچه يا در گلدان ميكاريد هميشه خاك آن را بايد مرطوب نگهداريد. مخصوصاً زماني كه گياه در حال رشد است بايد هميشه خاك آن خيس باشد. البته بايد گلدان و يا خاك باغچه شما زهكشي مناسبي داشته باشد زيرا كه آبياري زياد نيز موجب گنديدن گياه ميشود.
كاشت
كاشت خربزه بهصورت مستقيم صورت ميگيرد به خاطر اينكه ريشههاي آن حساس به جابهجايي است. در مناطق معتدل بذر خربزه را مستقيماً در اواخر يا اواسط بهار در محل اصلي ميكارند و در مناطق گرمسير بذر طالبي در اواسط زمستان كاشته ميشود. آبوهواي مناسب براي خربزه يك فصل نسبتاً طولاني عاري از يخبندان همراه با نور فراوان و حرارت هواي خشك و رطوبت كافي خاك است. كشت طالبي مانند بقيه گياهان همخانواده بهصورت جوي پشته و كپهاي و به روش نمكاري است. تعداد ۳ الي ۵ بذر خيسخورده در هر كپه كاشته ميشود. بعد از سبز شدن تعداد بوتهها به ۲ يا ۳ و گاهي به يك بوته كاهش داده ميشود و اين زماني است كه بوته ۴ برگي شده باشد فاصله بين دو بته حدود ۶۰ تا ۱۰۰ سانتيمتر و فاصله دو خط كشت بين ۲ تا ۳ متر است. براي داشتن محصولي زودرس يا در مناطقي كه دوره رشد كوتاه است ميتوان در گلخانه يا شاسي داخل گلدانهاي جيفي پات اقدام به كشت كرد و در زمان مناسب بوتههاي آمادهشده در جيفي پات را به محل اصلي منتقل نمود. مقاوم كردن بوتهها قبل از انتقال به محل اصلي الزامي است.
داشت
مراقبتهاي لازم پس از كاشت نشاء خربزه عبارتاند از آبياري، دفع علفهاي هرز و سله شكني است. پس از كشت آبياري اهميت زيادي دارد. بهطوريكه يك دوره خشكي شديد باعث ريزش گلها و ميوهها ميشود. پس از انتقال نشا بايد ابتدا روزانه آبياري صورت گيرد و پس از آن بسته به نوع خاك و شرايط آب و هوايي هر ۷ روز يكبار بايد آبياري انجام گيرد.
برداشت
زمان برداشت به عوامل مختلفي بستگي دارد، اين گياه گونههاي زودرس، ميانرس و ديررسي دارد. لذا موقع برداشت آنها به نوع واريته هم بستگي دارد. از ديگر عوامل زمان برداشت فاصله تا بازار مصرف است. اگر بازار نزديك باشد بهتر است ديرتر برداشت شود تا شيرينتر شود و كامل برسد ولي درصورت دوري بازار مصرف توصيه ميشود زودتر برداشت شود چون ميوههاي رسيده شديد در هنگام جابجايي آسيب ميبيند.
خواص طالبي
از نظر خواص خربزه، طالبي يكي از بهترين منابع ويتامين آ است و مملو از بتاكاروتن بوده كه در بدن تبديل به ويتامين آ ميشود. بتاكاروتن يك آنتياكسيدان بسيار عالي است كه از سرطان پيشگيري ميكند، كلسترول را كاهش ميدهد و درصد بيماريهاي قلب و عروق را به طرز چشمگيري كم ميكند. اين ويتامين در بهبود بينايي و حفظ سلامت و طراوت پوست، نقش ارزندهاي دارد. بهعلاوه بتاكاروتن بالاي طالبي، مانع بروز آب مرواريد در سالمندان ميشود. طالبي همچنين حاوي ويتامين ث و علاوه بر آن، مواد مغذي ديگري مثل پتاسيم، اسيد فوليك، فيبر، منيزيم، يد و ويتامينهاي ب ۶ است. وجود مجموعهاي از ويتامينها در خربزه و تخمه خربزه بهخصوص ويتامينهاي گروه ب در اين ميوه، آن را به مادهاي بسيار خوب براي تنظيم متابوليسم در بدن تبديل كرده و ازاينرو ميوهاي بسيار مفيد براي افزايش وزن كودكان و نوجوانان و افراد لاغر است.
طالبي ميوهاي خنك و اشتهاآور است و به دليل دارا بودن درصد بالاي آب، فيبر و مواد معدني مناسب، ادرارآور و ملين است. مصرف اين ميوه همچنين به افرادي كه از كمخوني رنج ميبرند توصيه ميشود. مطالعات نشان داده است كه افرادي كه از آسم رنج ميبرند در صورت استفاده از ميوههايي كه خاصيت آنتياكسيداني بالايي دارند، كمتر دچار حملات تنفسي ميشوند. ازاينرو مصرف طالبي براي كساني كه سل ريوي دارند، مفيد است. طالبي و گرمك به دليل دارا بودن مقدار زيادي فيبر براي كساني كه از يبوست رنج ميبرند، مفيد است. همچنين ميوههايي كه پتاسيم بالايي دارند نظير طالبي، موز، سيب و… از بروز نارسايي قلبي جلوگيري كرده و در صورت بروز، از شدت آن ميكاهند. ازآنجاكه كلسترول، فشارخون و هموسيستيئن بالا، زمينهساز بروز بيماريهاي قلبي هستند، مصرف طالبي به دليل دارا بودن مواد مغذي براي كنترل اين سه فاكتور مفيد است و در سلامت قلب نقش كارآمدي دارد. البته افرادي كه از بيماري قند رنج ميبرند در مصرف طالبي بايد جانب احتياط را رعايت كنند. همچنين دانشمندان با تحقيق بر پوست ميوههايي مثل خربزه و طالبي دريافتهاند كه پوست اين ميوهها ميتواند منبعي براي مسموميت غذايي باشد؛ ازاينرو شستن كامل ميوهها بسيار توصيه ميشود.
براي خريد بذر خربزه و ساير صيفي جات به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
برچسب: خربزه، بذر خربزه، بذر، خريد بذر، فروشگاه بذر، طالبي،