باميه
گياه باميه با نام علمي Abelmoschus esculentus گياهي است گلدار از خانواده پنيركيان و زادگاهش آسيا يا آفريقاست. مصريها در قرن ۱۲ يا ۱۳ ميلادي اين گياه را ميكاشتهاند. باميه گياهي يكساله و ساق آن علفي است كه بهتدريج چوبي ميشود. در اروپاي شرقي در اطراف درياي مديترانه بيش از ساير نقاط از اين سبزي مصرف ميشود. در تركيه باميه را خشك و براي مصرف زمستان ذخيره ميكنند. در ايران براي تهيه خورشت باميه از آن استفاده ميشود كه غذاي معروف جنوب ايران است. باميه گياهي است گرمسيري كه در نقاط سرد، كمرشد و كممحصول ميشود. گياه داراي ساقه راست، پوشيده از تار و ارتفاع ۵/. تا ۱ متر (گاهي ۲ متر) است. برگهايي به شكل قلب تخم فرعي مركب از ۵–۳ لوب و گلهايي منفرد در كناره برگها دارد. رنگ گلبرگهاي آن زرد ولي در قسمت وسط قرمزرنگ است. ميوه هرمي شكل، دراز و محتوي دانههاي پوشيده از تار دارد. اين گياه اولين بار در ايران در شهر سرخس كشت و برداشت شد. گلهاي سفيد يا كرمي باميه بسيار زيباست و همچنين خوراكي بوده و برخي به خاطر گلهاي زيبايش باميه را بهصورت تزئيني در گلدان ميكارند.
كاشت
باميه همانند صيفيجات ديگر محصول فصل گرم است و بعد از رفع سرماي بهاره اقدام به كاشت باميه ميكنند. باميه را بهصورت مستقيم در زمين اصلي ميكارند و نشاء كاري آن رايج نيست. باميه معمولاً در تمامي خاكها عمل ميآيد ولي اگر خاك ضعيفي داريد ميتوانيد از كودهاي دامي استفاده كنيد. ولي بهتر است براي بهتر نتيجه گرفتن از بسترهاي كشت آماده همانند پيت ماس و كوكوپيت استفاده كنيد. ابتدا بذرها را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در آب خيس كنيد. اين عمل كمك زيادي به جوانه زدن ميكند. باميه را هم داخل گلدان و هم زمين ميتوان كاشت. در هر گلدان يك گياه كافي است. براي كاشت در زمين فاصله بين بوتهها را ۳۰ تا ۹۰ سانتيمتر در نظر بگيريد. بذر باميه را بعد از خيس كردن در عمق ۱ تا ۱٫۵ سانتيمتري بكاريد و روي آن خاك نرم بريزيد. در هر گود بهتر است بيش از يك عدد بذر قرار دهيد. جوانهزني باميه بهراحتي انجام نميگيرد. لذا قرار دادن تعداد ۲ يا ۳ عدد بذر در هر گود احتمال داشتن گياه باميه را بالا ميبرد. بعد از رشد بذرها و چهار برگه شدن گياه، گياهاني كه ضعيفتر است را حذف كنيد و بوتههاي قويتر را نگهداريد.
اين گياه احتياج به آبياري زياد و عميق دارد. مخصوصاً آبياري مرتب در اوايل جوانهزني و رشد بوته و حداقل هفتهاى يكبار آبيارى براى توليد حداكثر محصول ضرورى است. اگر در گلدان اقدام به كاشت نمودهايد هفتهاي دو يا سه بار آبدهي نياز است.
بعد از گذشت ۵۰ تا ۶۰ روز از كاشت بذر باميه سبز، زمان برداشت فراميرسد. هنگام برداشت باميه طول ميوهها متغير است. از ظهور گلهاي زيباي باميه تا برداشت محصول ۴ تا ۶ روز طول ميكشد. برداشت باميه بهطور مرتب انجام ميشود و هر روز يا هر دو روز يكبار بايد اقدام به برداشت كرد. برداشت ديرهنگام باميه باعث سفت شدن باميه ميشود و از كيفيت آن ميكاهد. باميه هر چه زودتر برداشت شود غلاف آن تردتر، لطيفتر و خوشخوراكتر است.
فوايد باميه
مهم ترين فوايد باميه عبارت اند از:
۱. فيبر رژيمي موجود در باميه بالاست و بنابراين بسياري از متخصصين سلامت بهدليل فوايد گوارشي مصرف آن را توصيه ميكنند. فيبر با تسهيل حركات روده به فرآيندهاي گوارشي كمك ميكند.
۲. باميه به جلوگيري از ديابت معروف است. باميه سرشار از فيبر است كه به جلوگيري از اين بيماري كمك ميكند. براي كنترل سطح بالاي قندخونتان بايد هرروز آب باميه را تهيهكرده و هر صبح بنوشيد. بايد بدانيم كه آب باميه بيشتر از باميه پخته به درمان ديابت كمك ميكند. خوب است كه باميه را به كاريها و سوپهايتان اضافه كنيد؛ اما براي رهايي سريع از قندخون بالا، آب باميه خام خيسانده در آب را مصرف كنيد.
۳. فولات موجود در باميه نقص لوله عصبي جنين را كاهش ميدهد. بنابراين مصرف باميه در دوره بارداري يا پيش از آن، بسيار توصيه ميشود.
۴. ويتامين K عامل اثرگذار در فرآيند انعقاد خون است. اين ويتامين نقش مهمي در تقويت استخوانهاي ما دارد.
۵. آسم را كنترل ميكند. ميتوان با گنجاندن باميه در وعدههاي غذايي آسم را درمان كرد. مصرف باميه به افراد مبتلا به آسم پيشنهاد ميشود.
۶. باميه، با تسهيل جذب درست آب، حركت دفعي بدن را تضمين كرده و درنتيجه از يبوست جلوگيري ميكند.
۷. باميه به جلوگيري از گرمازدگي كمك ميكند.
۸. اين باور وجود دارد كه تمام بيماريها در روده بزرگ شروع ميشوند. افزودن باميه به وعدههاي غذاييتان به ميزان زيادي از سرطان روده بزرگ و ديگر بيماريهاي مربوط جلوگيري ميكند.
۹. با استفاده منظم از باميه، چه خام و چه پخته، ميتوانيد تا حد زيادي از چاقي جلوگيري كنيد. چاقي ضرورتاً بهدليل مصرف غذاهاي چرب و پركالري به وجود نميآيد، بلكه بهخاطر كمبود مواد مغذي نيز ميتواند باشد.
۱۰. اين سبزيها جذب كمتر كلسترول را تضمين كرده و از بيماريهاي قلبي و دردهايي كه به خاطر كلسترول رخ ميدهند، جلوگيري ميكند. كلسترول عامل اصلي چاقي و بيماريهاي قلبي در بدن است.
۱۱. اگر ديابتي هستيد متخصصين سلامت خوردن غذاهايي با شاخص گليسمي پايين را توصيه ميكنند. باميه يكي از غذاهاي با شاخص گليسمي ۲۰ است و بر اساس استانداردهاي پزشكي ارزش شاخص گليسمي باميه بسيار پايين است.
۱۲. مشكلات كليوي، تهديدي براي افراد مبتلا به ديابت نوع ۲ بهشمار ميآيند. تقريباً نيمي از بيماريهاي مربوط به كليه، بهدليل ديابت بهوجود ميآيند. اگر مصرف آب باميه نيز در رژيم غذاييتان منظم باشد به جلوگيري از بيماريهاي كليوي كمك ميكند.
۱۳. باميه بهدليل فيبر حلشدني كه دارد، به تسريع گوارش كمك كرده، سطح قندخون را بهبود بخشيده و خطر بيماريهاي قلبي را كاهش ميدهد. باميه براي دستگاه گوارش بسيار خوب است.
۱۴. اگر غذاهاي سرشار از آنتياكسيدان مصرف كنيد. اينها به جلوگيري از سرطان، بيماريهاي قلبي و پيري زودرس كمك ميكنند. باميه داراي ميزان زيادي آنتياكسيدان مانند كوئرستين، كاتچين، اپيكاتچين، پروسيانيدين و روتين است. بنابراين باميه نهتنها از ديابت بلكه از ديگر مشكلات سلامتي نيز جلوگيري و آنها را درمان ميكند.
۱۵. باميه، منبعي سرشار از فيبر رژيمي است. اين سبزيها مشكلات گوارش را نيز مهار ميكند. پوست سالم، نشاندهنده گوارش درست است.
۱۶. ويتامين C موجود در باميه، جواني پوست را حفظ ميكند. اين ماده به ترميم بافتهاي بدن كمك ميكند. ويتامين C به جواني پوست كمك كرده و آن را شاداب ميكند.
۱۷. مواد مغذي موجود در باميه از تجمع رنگدانه در پوست جلوگيري ميكند. باميه براي جوانسازي پوست و ترميم آسيبها مفيد است.
۱۸. اگر از موهاي كم خود خستهايد براي بازگرداندن حجم مويتان از باميه استفاده كنيد. باميه را با مقداري آب بجوشانيد و از مايع لزجي كه از آن خارج ميشود براي برگرداندن حجم مويتان استفاده كنيد.
۱۹. اين ماده لزج را ميتوان بهعنوان نرمكننده مو به كار برد. موي خود را شسته و آب اضافي آن را بگيريد. ماده لزج آبكي را بر مويتان ماساژ دهيد و با دقت با آب بشوييد.
۲۰. باميه، مرطوبكنندهاي عالي براي پوست سر خشك و داراي خارش شماست. باميه موهايتان را نرم كرده و مانند مواد آرايشي موجود در بازار مضر نيست. باميه براي افرادي كه موي بههمريخته فر و بيطراوت دارند عالي است.
۲۱. باميه، وضعيت پوست سر را بهبود داده و با شوره سر مبارزه ميكند. باميه، پوست سرتان را مرطوب كرده و شوره سر را مهار ميكند.
۲۲. هنگاميكه باميه بهعنوان شوينده مو بهكار رود موهايتان را جلا ميدهد. هرچند وقت يكبار استفاده از نرمكننده هميشگيتان را كنار گذاشته و با روش طبيعي از مويتان مراقبت كنيد.
۲۳. ادرارآور است براي كساني كه مبتلا به سوزاك هستند يا هنگام ادرار احساس درد ميكنند باميه را آب پز نموده همراه با آب قبل از غذا ميل كنند.
۲۴. براي درمان سفليس از جوشانده ريشه باميه استفاده شود (۳۰ گرم در يك ليتر آب هر شش ساعت يك ليوان ميل شود).
۲۵. براي گرفتگي صدا از شربت باميه استفاده شود. ابتدا باميه را جوشانده سپس كمي شكر داخل آن ريخته جوشانده را روزي ۳ مرتبه بالاي غذا چند قاشق بخورند.
۲۶. جوشانده گل باميه ضدسودا است. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سيسي آب، سه بار در روز هر بار يك استكان ميل شود.
۲۷. دمكرده تخم باميه ضدتشنج است. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سيسي آب.
۲۸. باميه به علت داشتن ماده ضدعفونيكننده كرم معده و كرمك را از بين ميبرد.
۲۹. براي درمان تبهاي كهنه ساقه بوته باميه را خيسانده و آب آن را چند روز متوالي بياشاميد.
۳۰. باميه به خاطر وجود منگنز و كبالت تنظيمكننده ترشح غدد داخلي است.
۳۱. باميه تقويتكننده بينايي است.
۳۲. غده پروستات را تقويت ميكند.
۳۳. ايمني را افزايش ميدهد
۳۴. بينايي را بهبود ميبخشد
۳۵. ضماد التيام دهنده زخم است.
براي خريد بذر باميه و ساير صيفيجات به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop/
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
برچسب: باميه، بذر باميه، بذر، گياه باميه، خريد بذر، فروشگاه بذر، خواص باميه،