شاكله كود آمينو اسيد تشكيل شده از تركيب اسيدهاي آمينه COOH و NH2 و گروههايي از هيدروژنها و گروه جانبي R كه همه اينها زير گروههايي از پروتئينها هستند. حال خود گروه R در اسيدهاي آمينه متفاوت بوده كه در حدود ۲۰ نوع مختلف است. درحاليكه گروه NH2 در سمت راست ساختار كود اسيد آمينه قرار گرفته باشد و چسبيده باشد، به آن مدل D و درحاليكه در سمت چپ ساختار قرار گرفته باشد و چسبيده باشد به آن مدل L ميگويند. فقط و فقط اسيدهاي آمينه مدل L در تجزيه پروتئينها به كار برده ميشوند.
كود اسيد آمينه به دو حالت كلي ضروري و غيرضروري تقسيمبندي ميشود كه حالت اول آن اسيدهاي آمينه ضروري هستند كه به آن گروه از كود اسيدهاي آمينه گفته ميشود كه گياه قادر به تجزيه آنها نبوده و بايد در اختيار گياه براي رشد بهتر و مفيدتر قرار بگيرد. كود اسيدهاي آمينه حالت دوم كه غيرضروري هستند به آن گروه از اسيدهاي آمينه ميگويند كه گياه قادر به تجزيه آنها است. هر نوع از مدلهاي مختلف اسيد آمينه در ساختار فيزيكي و فيزيولوژي گياه نقشهاي مختلفي را برعهده دارند، بهعنوان مثال ماده آلانين در تجزيه و تحليل دو ماده كلروفيل و پرولين در جوانه زدن دانههاي گردو نقش دارد.
براي ساخت و توليد اسيدهاي آمينه سه روش مختلف وجود دارد كه عبارتاند از:
۱-هيدروليز اسيدي
۲-هيدروليز اسيدي كنترل شده
۳-هيدروليز آنزيمي
مزيتها و فوايد كود اسيد آمينه
كود اسيد آمينهها از پيكربنديهاي اوليه و مهم در مراحل آغازين سنتز و تجزيه پروتئينها هستند. تقريباً ۲۰ نوع كود اسيد آمينه مهم در هر يك از فرآيندهاي تجزيهوتحليل و سنتز پروتئينها در سلول كود اسيد آمينه درگير هستند. در تحقيقات انجام شده سالهاي اخير به اين نتيجه و جمعبندي رسيدند كه آمينواسيدها ميتوانند بهطور مستقيم تأثير بسيار زياد، مفيد و مهمي در فعاليتهاي حياتي و ساختارهاي گياهي داشته باشند.
همچنين اسيدهاي آمينه كه توسط گياهان و در درون خود گياه توليد ميشوند نيز با كود آمينو اسيدهايي كه بهصورت كود مايع مخلوط شده با آب و همراه با آبياري در اختيار گياه قرار ميگيرند، يكي و تركيب شده و در ساختمان خاك و ساختار آن قرار داده ميشوند.
اين اسيدهاي آمينه كه در خاك استقرار مييابند و به خاك اضافه ميشوند باعث بهبود ساختار خاك و بهطوركلي فلور گياهي خاك كمك ميكنند و با اين كار جذب و دريافت مواد موردنياز و مفيد خاك را توسط ريشه گياهان آسان ميكنند. همچنين باعث ميشوند كه مواد موردنياز و مفيد بهطور يكسان از طريق خاك جذب گياه شود.
دادن و رساندن مواد موردنياز و تغذيهاي براي گياهان از راه برگ گياهان است كه از پاشيدن مواد موردنياز بر روي برگ گياهان انجام ميگيرد. اين كار علاوه بر اينكه باعث رسيدن مواد موردنياز به گياه ميشود احتياجات غذايي گياه را هم برطرف ميكند. در اين حالت اسيدهاي آمينه طوري تدارك ديده شدهاند كه ساختار مناسبي را در گياه جهت سنتز و تجزيه پروتئين شكل دهند و اين حالت در واقع همان عملكرد اختصاصي آمينواسيدها در گياه محسوب ميشود.
بهطوركلي همه گياهان مانند هر اندام و ارگان زنده ديگر، بهطور حتم به اجزا و مكانيسمي و شرايط و ويژگيهاي خاصي براي رشد بيشتر و بهتر نيازمند هستند تا بتوانند از خاك سر بيرون آورده و از مزيتها و منابع طبيعي مانند نور، باران و… استفاده كافي ببرند. گياهان هيدروژن موردنياز خود را از آب موجود در خاك به دست ميآورند. از هيدراتهاي كربني كه بهمرور زمان در خاك شكل گرفتهاند بهمنظور فتوسنتز و تشكيل سلولهاي گياهي استفاده ميكند. اين دو مورد ذكرشده در بالا راههاي رسيدن به سوختوساز متوازن و سنتز اسيدهاي آمينه براي رشد گياه است.
در اين راه فقط اسيدهاي آمينه نوع ال هستند كه بخشي از اين پروتئينها و فعاليتهاي متابوليكي را دارا ميباشند و باوجوداين اسيدهاي آمينه ميتوان گفت كه گياه انرژياش را صرف اين راه سخت و طاقتفرسا براي فتوسنتز و تشكيل سلول و به دست آوردن هيدرات كربن و نيتروژن نخواهد كرد.
حال اگر منبعي مجزا و مفيد از آمينواسيدهاي نوع ال در اختيار گياه باشد باعث سرعت گرفتن در رشد و تكثير سلولي و شرايط بهتر براي فتوسنتز گياهي است.
حضور آمينواسيدها براي سوختوساز گياهان، سوختوسازهاي سلولي و همچنين افزايش كيفيت و طعم و اندازه و رشد موردنياز براي كشاورزي امري ضروري است. با وجود اسيدهاي آمينه اين سطح كيفي بسيار خوب و مثبت ارزيابي ميشود و همچنين بهعنوان كاري لازم و ضروري و مهم نيز شناخته شده است. همچنين براي جلوگيري از كاهش محصول و هميشه پربار بودن محصولات در طي زمانهاي طولاني استفاده از اسيدهاي آمينه امري اجتنابناپذير خواهد بود.
كود اسيد آمينه و كاربرد آن
از كاربردهاي اسيدهاي آمينه ميتوان به تقويت سيستم ايمني گياه، تأثير بر حفرههاي هوا، افزايش عددي و كيفيتي محصول، تحرك و تحريك براي فرآيند گردهافشاني، سرعت رسيدن به محصول سالم و كامل و … است. حال به توضيح تك تك اين موارد پرداخته و شما رو با كاربردهاي بيشتر اين اسيدهاي آمينه آشنا ميسازيم.
تقويت سيستم ايمني گياه با كود اسيد آمينه
از طريق تقويت ديواره سلولي، افزايش توليد بافت خشبي گياهان و ترميم سريعتر بافتهاي آسيبديده موجب افزايش مقاومت گياه در برابر حمله آفات و بيماريها ميگردد.
تقويت در برابر مسائل محيطي
مشكلاتي محيطي و اقليمي مناطق مختلف مانند دماي بالا، سرماي شديد، يخبندان، تنشهاي آبي، شوري و جابجايي و انتقال گياه داراي تأثير منفي بر روي متابوليسمهاي گياهي بوده و موجب كاهش كميت و كيفيت محصولات ميشوند. كاربرد كودهاي ارگانيك حاوي اسيدهاي آمينه در قبل، حين و بعد از بروز استرس محيطي، باعث كم شدن خسارت ناشي از شرايط نامساعد محيطي ميشود و از اسيد آمينههاي مهم در كاهش بروز اين مشكلات ميتوان از اسيد آمينه لوسين، ايزولوسين، والين و آرژنين نام برد.
تأثير بر روزنههاي هوايي
حفرههاي هوا، ساختمان تشكيل شده سلولياند كه در مديريت و برنامهريزي آبي گياهان و جذب عنصرهاي كم مصرف و پرمصرف و گازها دخيلاند. باز شدن حفرههاي بهوسيله شرايط خارجي مانند نور، رطوبت، دما و غلظت نمكها و … و شرايط داخلي مانند اسيدهاي آمينه و اسيد آبسيزيك كنترل ميشوند. حفرههاي هوايي درحاليكه نور و رطوبت و افزايش دما و غلظت نمك مسدود ميشود و در پي آن نقلوانتقال و جذب و گرفتن عناصر غذايي و فرايند فتوسنتز كاهش شديدي مييابد.
همچنين تعادل فعاليتهاي متابوليكي بههمريخته و فرايندهاي شيميايي مانند كاتابوليسم از آنابوليسم بيشتر ميشود. در نتيجه سوختوساز گياه افزايش يافته و در نهايت رشد گياه كاهش مييابد. به كارگيري كودهاي آلي حاوي اسيدهاي آمينه از انسداد حفرههاي هوايي بر اثر شرايط نامساعد محيطي و اقليمي غلبه ميكند و باعث رشد صحيح و منطقي و درست گياهان ميگردد. كودهاي اسيد آمينه ليزين و ايستيدين باعث اين تغييرات را در گياهان فراهم ميكنند.
افزايش كمي و كيفي محصول
اسيدهاي آمينه با افزايش نسخه برداري و فعالسازي فرايند تشكيل قند و افزايش ميزان پروتئين در گياه موجب بهبود ويژگيهاي كيفي (بهبود طعم و رنگ ميوه) و ويژگيهاي كمي (افزايش وزن و يكسانسازي اندازه ميوه) ميگردند.
القاء فرايند گردهافشاني
گردهافشاني عمل انتقال و پخش شدن گرده بر روي گياه ماده به دنبال آن لقاح و در نهايت تشكيل ميوه ميباشد. اسيدهاي آمينه از طريق فعالسازي هورمونهاي مؤثر در توليد گل و ميوه باعث تشديد و همين طور افزايش سرعت گره افشاني ميشوند. اسيدآمينه پرولين به باروري دانه گرده كمك ميكند. از سويي ديگر ليسين، متيونين و گلوتاميك اسيد آمينواسيدهاي ضروري در عمل گردهافشاني ميباشند.
افزايش سرعت رسيدگي محصول
اسيد آمينه متيونين از طريق تحت تأثير قرار دادن توليد هورمون اتيلن، موجب سرعت بخشيدن بهسرعت رسيدگي محصولات ميگردد.
بهبود فرايند جذب املاح و ريزمغذيهاي ضروري رشد
اسيدهاي آمينه داراي ويژگي كلات كنندگي مواد و عنصرهاي ريزمغذي هستند و جذب و تجزيه و انتقال عناصر موردنياز و غذاي گياه را به درون گياه آسانتر ميسازند و ميزان مصرف كودهاي شيميايي و سموم را تقليل ميبخشند.
كمك به تعادل ميكروفلوراي خاك
حفظ تعادل فلور ميكروبيخ در سرزمينهاي كشاورزي گزينهاي بسيار مهم و حياتي است كه شايد توجه چنداني به او نشود. اين موضوع كه باعث معدنيتر و بهتر و باكيفيتتر شدن خاك ميشود بسيار مهم است.
بررسي بين كلاتهاي حاوي كود شيميايي و كودهاي اسيد آمينه مورداستفاده در كشاورزي
از مزيتهاي آن ميتوان بهطور عمده كلاتهاي آمينو اسيدي باعث تحرك پذيري بالاي در داخل گياهان است. معمولاً عنصر كلسيم در خاك بهوفور يافت ميشود. اما به دليل قابليت محرك بودن كم كلسيم در داخل گياهان معمولاً كمبود و فقر آن در بسياري از گياهان مشاهده ميشود زيرا عنصر كلسيم در آوندهاي چوبي انتقالهاي خوبي ندارند.
همانطور كه ميدانيد يك اتم كلسيم مخلوط و تركيب شده با اسيد آمينه بهراحتي در گياه حركت ميكند و تحرك بالاتري دارد. كمبود كلسيم در گياهاني كه در بافت هايي كه رشد سريع دارند جبران ميكند و كلسيم به آنها ميرساند.
يكي از موانع و معضلات استفاده از كودهاي مرسوم شيميايي وجود دارد در خصوص شيوه وارد شدن يونها به داخل سلول گياهي است. يونها باعث رها شدن كلسيم از ديوار سلولي گياهان ميشوند و به ديواره سلولي خسارت ميرسانند درحاليكه كلاتهاي كودهاي آمينواسيدي در گياه با كمترين مقاومت و بدون مشكل و معضل خاصي به ديواره سلولي وارد فضاي دروني سلول ميشوند.
بهطوركلي كاربرد كود اسيدهاي آمينه بهمنظور استفاده در مصرف پايهاي و حياتي موردنياز گياهان و يا حتي بهمنظور استفاده در شرايط حساس و منحصربهفرد تغذيه گياهي و همچنين آيندهنگري در رشد گياهي ميتواند بسيار متداول باشد. در اين بين جذب كودهاي آمينواسيدها ميتواند از روزنهها و حفرههاي گياهي بهصورت محلولپاشي بسيار مناسب باشد. بهخصوص زماني كه دماي محيط مكاني كه گياه در آن رشد ميكند مناسب باشد.
كاربردهاي انواع مختلف كود اسيد آمينه
آلانين: در تجزيه كلروفيل و در تنظيم باز شدن حفرههاي گياهي، در گردهافشاني و مقاومت در برابر خشكيهاي آبي نقش دارد.
پرولين: در جوانهزني دانههاي گردو، در زمانهاي شوري و مقاومت در برابر شرايط خشكي و دما نقش بسزايي دارد.
گلوتاميك اسيد: در جوانهزني بذر و بهعنوان يك عامل پيس شرط لازم در سنتز كلروفيل كاربرد دارد. گلوتاميك اسيد همچنين در تجزيهوتحليل ديگر كودهاي اسيدهاي آمينه نيز نقش دارد.
آسپارتيك اسيد: در جوانهزني بذر و در سوختوساز اسيدهاي آمينه نقش دارد.
فنيل آلانين: در گردهافشاني گياهان و لقاح آنها مفيد است.
تيروزين: در گردهافشاني و در مقاومت به شرايط بد اقليمي و آب و هوايي و محيطي نقش دارد.
سرين: در گردهافشاني و لقاح گياه مؤثر است.
ترئونين: در گردهافشاني و مقاومت به شرايط بد اقليمي و آب و هوايي و محيطي نقش دارد.
گليسين: بهعنوان يك عامل اوليه موردنياز در تشكيل گروههاي پيرول و در تجزيه كلروفيل نقش دارد.
والين: در گردهافشاني و لقاح گياه و در مقاومت به شرايط بد اقليمي و آب و هوايي محيطي و در جوانهزني بذرها نقش دارد.
لوسين: در مقاومت به شور شدن آبوخاك و در جوانهزني دانههاي گرده نقش دارد.
ايزولوسين: در مقاومت به شور شدن آبوخاك، در جوانهزني دانههاي گردو و در گردهافشاني و الحاق گياه بسيار مؤثر است.
هيستيدين: در تنظيم باز شدن روزنهها و حفرههاي برگ براي جذب آمينو اسيد مؤثر است.
متيونين: بهعنوان يك عامل اوليه هورمون اتيلن و در تنظيم باز شدن روزنهها و حفرههاي برگ براي جذب آمينو اسيد مؤثر است.
سيستنين: در ساختار آنزيم نيتروژناز كه در تثبيت بيولوژيك ازت كاربرد دارد.
ليزين: در تنظيم باز شدن روزنهها و حفرههاي برگ براي جذب آمينو اسيد مؤثر است. در سنتز كلروفيل كاربرد دارد.
آرژنين: در مقاومت به شور شدن آبوخاك و در جوانهزني دانههاي گرده نقش دارد.
طريقه مصرف كودهاي اسيدهاي آمينه
كود آمينواسيد در تمام مراحل رشد و نمو و توليد گياهان باغي و زراعي مثل كود پرتقال و … مورداستفاده قرار ميگيرد. طرز مصرف اين كود براي هر گياه متفاوت بوده و فرق ميكند. كود آمينواسيدهايي كه بهصورت كود مايع مخلوط شده با آب كه براي هر گياه مقدار آن متفاوت است و ميزان مصرفي منحصربهفرد خود را دارد كه با آب مخلوط شده به پاي گياه ميريزد و همراه با آبياري در اختيار گياه قرار ميگيرند.
اين اسيدهاي آمينه كه در خاك استقرار مييابند و به خاك اضافه ميشوند باعث بهبود ساختار خاك و بهطوركلي فلور گياهي خاك كمك ميكنند و با اين كار جذب و دريافت مواد موردنياز و مفيد خاك را توسط ريشه گياهان آسان ميكنند.
همچنين باعث ميشوند كه مواد موردنياز و مفيد بهطور يكسان از طريق خاك جذب گياه شود. روش ديگر مورداستفاده از اين كودها بهصورت پاشيدن كودها بر روي برگ درختان است كه از آن راه گياه بتواند كود اسيدهاي آمينه را جذب كند. بدين صورت خواهد بود كه شما محلول را با آب مخلوط كرده و با دستگاههاي آبپاش بر روي برگ درختان ميپاشيد.
براي مثال براي محلول رساني به سبزيجات از حدود ۳ تا ۵ ليتر در هر هكتار استفاده ميكنيد. براي محصولات زراعي و باغي حدود ۴ تا ۵ ليتر در هر هكتار و براي محصولات گلخانهاي ۴ تا ۵ ليتر در هر هكتار و براي محصولات مركبات ۵ تا ۷ ليتر در هر هكتار. براي باغات پسته كود اسيد آمينه موردنياز در حدود ۷ تا ۹ ليتر در هر هكتار است. محصولاتي مثل زيتون و انگور مقدار مصرفي بيشتري دارند و در حدود ۸ تا ۹ ليتر در هر هكتار خواهد بود. موارد گفته شده در بالا ميزان مصرف اسيد آمينه براي هر هكتار را بهصورت حدودي مشخص ميكند و همينطور روشهاي استفاده از اين محصول نيز بهطور كامل در بالا گفته شده است.
كود آمينو اسيد فرمولايف حاوي ۱۶ نوع اسيد آمينه مؤثر، حاصل تجزيه آنزيمي و كامل پروتئين هاي گياهي است. اين كود محرك رشد زيستي، ضدتنش هاي محيطي، تحريك رشد ريشه و شكوفه زايي كاملاً سازگار با ساختار گياهي و با جذب سريع، غني از گلايسيـن است. محلول پاشي كود محرك رشد آمينواسيد فرمولايف (۸۰%) قبل، بعد و همچنين در طي وقوع تنش، موجب فعال سازي مكانيسم هاي گياهي براي تحمل شرايط سخت و تسريع در بهبودي گياه مي شود. محلول پاشي اين آمينواسيد باعث تسهيل گرده افشاني، تلقيح و تشكيل گردۀ سالم مي گردد. همچنين بر رسيدگي و افزايش ميزان قند، رنگ، سايز و ويتامين هاي ميوه تأثير مستقيم مي گذارد. براي خريد اين كود و ساير انواع كودها و ديگر محصولات كشاورزي به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرماييد.
همچنين از راههاي زير نيز ميتوانيد محصولات ما را ملاحظه و خريد نماييد:
۱- مراجعه به صفحه اينستاگرامي به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به كانال تلگرامي به آدرس:
https://t.me/zerafat_shop
۳- تماس با شماره موبايل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۸۳۳
برچسب:
كود،
آمينو اسيد،
خريد كود،
فروشگاه كود،
كود آمينو اسيد،
ادامه مطلب
بازدید: